ថ្ងៃចន្ទ ទី១៦ ខែកញ្ញា ឆ្នាំ២០១៣ ម៉ោង ០៩:០០
គេហទំព័របរទេស |
ការសិក្សាថ្មីមួយបានបង្ហាញថា
ផ្កាខាត់ណាខៀវមានប្រសិទ្ធភាពជួយកាត់បន្ថយមហារីកស្បែកបាន
ដោយគ្រាន់តែយកវាទៅជូតលើស្បែកដោយផ្ទាល់ប៉ុណ្ណោះ ។ វេជ្ជបណ្ឌិត
Sally Dickinsonជំនួយការក្រុមស្រាវជ្រាវមកពីសាកលវិទ្យាល័យ
University of Arizona និង John Hopkins University
សហរដ្ឋអាមេរិកបានថ្លែងថា៖«យើងកំពុងស្រាវជ្រាវរកវិធីសាស្ត្រណា
ដែលល្អប្រសើរដើម្បីបង្ការជំងឺមហារីកស្បែក
ពោលគឺវិធីសាស្ត្រដែលល្មមគ្រប់គ្រាន់សម្រាប់ការប្រើប្រាស់ជាសាធារណៈបាន»។
យោងតាមក្រុមស្រាវជ្រាវដដែលបានឱ្យដឹងថា បន្លែពណ៌បៃតងដូចជាផ្កាខាត់ណាខៀវមានផ្ទុក សមាសធាតុឈ្មោះ sulforaphane ដែលមានកម្លាំងទប់ស្កាត់មហារីកស្បែក។ សមាសធាតុនេះមិនត្រឹមតែមានប្រសិទ្ធភាពខ្ពស់ទប់ស្កាត់ប្រតិកម្ម គីមីបង្កឱ្យទៅជាមហារីក តួយ៉ាងដូចជា AP-1 ប្រូតេអ៊ីននោះទេ ប៉ុន្តែវាក៏បង្កើតឱ្យមានបណ្តាសែនការពារជាលិកាសុខភាព (Chemoprotective Gens)ផងដែរ។ សែនទាំងនេះបានជួយការពារជាលិកាសុខភាពពីការបំផ្លាញដោយសារ ធាតុពុលរបស់ឱសថដែលគេប្រើសម្រាប់ព្យាបាលមហារីក ។
វេជ្ជបណ្ឌិត Dicksonបានបន្តទៀតថា ៖«សមាសធាតុ
Sulforaphane
អាចជាជើងឯកដ៏ឆ្នើមក្នុងការទប់ស្កាត់មហារីកស្បែកដែលបណ្តាលមក
ពីកាំរស្មីអ៊ុលត្រាស្វាយ »។
ចំណែកឯលទ្ធផលថ្មីបំផុតរបស់ក្រុមស្រាវជ្រាវនៅវិទ្យាស្ថាន
ស្រាវជ្រាវម្ហូបអាហារ
(IFR)ចក្រភពអង់គ្លេសក៏បានបន្ថែមនូវទម្ងន់ពីប្រសិទ្ធភាពរបស់
ផ្កាខាត់ណាខៀវផងដែរ។ ក្រុមអ្នកស្រាវជ្រាវជឿជាក់ថា
សមាសធាតុឈ្មោះ
Sulforaphaneមានសមត្ថភាពជួយបង្កើតអាវុធប្រឆាំងមហារីកសម្រាប់
រាងកាយបាន។ តាមការពិសោធន៍
Sulforaphaneត្រូវបានផលិតកាន់តែច្រើនឡើងនៅពេលគេទទួលទានផ្កា
ខាត់ណាខៀវកាន់តែច្រើនដែលមានសមាសធាតុ Glucoraphanin។
វេជ្ជបណ្ឌិត Maria
Trakaបានថ្លែងថា៖«សមាសធាតុឈ្មោះ Sulforaphane
ពិតជាសំខាន់ខ្លាំងណាស់។
ផ្អែកលើភស្តុតាងនៅក្នុងការពិសោធបានបង្ហាញថា
វាអាចជួយរក្សានូវតុល្យភាពនៃសមាសធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីដកម្មរបស់
រាងកាយទប់ទល់នឹងឥទ្ធិពលនៃរបបអាហារ
បរិស្ថាននិងសមាធាតុដែលនាំឱ្យកើតមហារីកផ្សេងទៀត។
ដើម្បីទទួលបានផលប្រយោជន៍ដូចការរ៉ាយរ៉ាប់ខាងដើម
លោកអ្នកគួរទទួលទាន ៣ឬ៤ ចំណែកនៃផ្កាស្ពៃក្នុងមួយសប្តាហ៍។ មនុស្សមួយចំនួនអាចនឹងជួបការលំបាក
ប៉ុន្តែដោយមើលឃើញពីអត្ថប្រយោជន៍យ៉ាងធំរបស់វា
គ្រួសារនីមួយៗគួរតែទទួលទានឱ្យបាន ៣-៤ ដង ក្នុងមួយសប្តាហ៍»៕
អត្ថបទនេះ ៖ដកស្រង់ចេញពីគេហទំព័រកោះសន្តិភាព
អត្ថបទនេះ ៖ដកស្រង់ចេញពីគេហទំព័រកោះសន្តិភាព
No comments:
Post a Comment